Har du frågor och funderingar? Ring vår jourtelefon: 044-19 06 90

Här har vi samlat frågor och svar inom omhändertagande av smittad person samt allmänna riktlinjer för begravningsceremonier då den allmänna smittorisken bedöms som mycket hög:

 
Från och med söndag den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Beslutet fattades av regeringen och omfattar även begravningar.
Från söndag 29 mars 2020 är det olagligt att samlas mer än 50 personer. Orsaken är att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19.
Det betyder att när det är 50 personer, inklusive personal, i kapell/ceremonilokal så är det fullt. Ingen mer får komma in i kapellet/ceremonilokalen. Denna restriktion omfattar även begravningsceremonier som hålls utomhus samt efterföljande minnesstunder.
Vi har en gemensam skyldighet att följa detta regeringsbeslut.
 
Kan man boka av och ställa in begravningen?
Våra begravningsbyråer gör allt de kan för att hjälpa till att se på andra alternativ och möjligheter. Men det som är avtalat och redan genomfört kommer vi att behöva debitera dödsboet.
En del begravningsbyråer erbjuder direktsänd/livestreamad begravning: Det kan vara ett alternativ att hålla begravningen i kretsen av de närmaste och låta övriga gäster titta på begravningen på nätet.
 
Om avbokning av medverkan vid minnesstund sker?
Om personer väljer att avstå sin medverkan vid minnesstund som de tidigare anmält sig till så blir begravningsbyrån tyvärr ändå tvungna att debitera dödsboet för det antal personer som vi har fått in anmälningar ifrån.
 
Hur skickar jag en blomma eller gåva till begravningen om jag inte själv kan delta?
På www.familjesidan.se kan du söka efter en avliden och skicka en blomma eller ge en minnesgåva till begravningen. 
 
När anhöriga önskar se den avlidna?
Begravningsbyrån hanterar fortsatt visning av avlidna som inte har en konstaterad smitta precis som vanligt och enligt de rutiner som finns. Dock har flera pastorat meddelat att personlig visning inte är möjlig i Svenska kyrkans lokaler. Hör med din begravningsbyrå vad som gäller på din ort. 
 
När anhöriga önskar se den avlidna som av sjukvården är konstaterat smittad av Covid-19:
Då kan begravningsbyrån inte och skall inte erbjuda någon visning. Kroppen skall då av sjukvården redan vara placerad i väl försluten bodybag. En inpackning som under inga som helst omständigheter skall öppnas igen.
 
Kan vi fortsätta att hälsa genom att ta i hand vid begravningsceremoni, minnesstund, gravsättning mm? 
Vid ceremonier är det brukligt att representanten hälsar på gästerna genom att ta i hand. Men då smittorisker föreligger föreslås att avstå handhälsning och fysisk beröring med omtanke om oss alla. Vi ska fortsatt hälsa på alla men istället genom ögonkontakt, nick eller en lätt bugning.